Jääpalojen säilytys järkevästi
- 10 Sep, 2022
Talven jälkeen koittaa lämmin kevät ja pakastimen perukoilta löytyy edellisen kesän jääpaloja avonaisessa muotissa. Onko järkeä käyttää näitä ja pilaantuvatko ne pakastimessa? Vesi ja jää eivät vanhene eikä pakastimessakaan juuri ole mikrobeja tai niitä on ainakin vähemmän kuin jääkaapissa. On kuitenkin muistettava, että jääpalojen säilytys avoimessa muotissa ja varsinkin niihin koskeminen likaisin sormin, saattaa aiheuttaa makumuunnoksia. Saastuminen tosin vaikuttaa vain jääpalan pintaan.
Millainen on paras jääpalojen säilytys?
Jääpalat ovat siis täysin käytettävissä edellisen kesän jäljiltä, mutta niihin on saattanut tarttua pakastimessa olevien ruokien makua. Jos jokin ruokapaketti ei ole hyvin suljettu, se tuo suhteellisen nopeasti makua jääpaloihin. Silloin myös booli tai mikä tahansa annos saattaa ottaa makua eikä juoma enää maistu siltä, miltä sen kuuluisi. Siksi kannattaa jääpalat siirtää pakastamisen jälkeen heti esimerkiksi pakastepussiin, jolloin ne eivät ota samalla tavalla makua itseensä.
Paras tapa tehdä jääkuutioita on kuitenkin jääpalapussit. Niissä palat pysyvät omissa lokeroissaan eivätkä samalla tavalla ota makua muista pakastimen tuotteista. Niiden irrottaminen on kuitenkin helppoa eikä paloihin tarvitse koskea omin sormin. Jääpalapussi on siis huomattavasti järkevämpi ja kätevämpi tapa säilyttää niitä. Avoimessa muotissa jääpalat usein myös säilytyksen aikana kutistuvat jonkin verran ja niiden irrottaminen on toisinaan myös haasteellista.
Isommat jääpalat
Joskus juhlissa tarjotaan isompi annos kerrallaan boolia. Siihen pienet jääpalat eivät ole kovin järkevä vaihtoehto. Muffinssivuoassa voi pakasta isompia jääpaloja, jotka sopivat isoon astiaan paremmin. Niiden pakastamisessa voi toimia samalla tavalla eli ensin vuoassa tekee jääpalat ja sen jälkeen siirtää ne odottamaan pakastin pussiin. Toimenpide ei ole vaikea ja se helpottaa huomattavasti boolin jäähdyttämistä, koska isommat jääpalat eivät sula niin äkkiä.