Lihafondi antaa hyvää makua helposti

  • 02 Aug, 2022

Lihafondi tuo ruoan aromiin syvyyttä ja täyteläisyyttä.

Lihafondi on nestemäinen seos, jota käytetään ruuan maustamiseen ja maun täytelöittämiseen. Fondilla on pitkät perinteet, sillä erityisesti ravintolakeittiöissä sitä on valmistettu jo satoja vuosia. Oman lihafondin voi valmistaa keittämällä pitkään esimerkiksi luita, mausteyrttejä, lihan leikkuujätettä ja erilaisia juureksia. Tuloksena on herkullinen ja aromikas liemi. Harva kotikokki kuitenkaan ryhtyy näin työlääseen ja aikaa vievään operaatioon. Siksi onkin hienoa, että lihafondin voi ostaa kätevästi ja helposti valmiina.

Annostele lihafondi oman maun mukaisesti

Lihafondi on erittäin helppokäyttöistä, sillä sitä annostellaan haluttu määrä oman maun mukaisesti. Annostelussa kannattaa käyttää malttia, sillä yleensä hyvin pieni määrä riittää syventämään ruuan aromeja. Fondissa on runsaahkosti suolaa, joten jos sitä annostelee liikaa, ruuan maku peittyy suolaisen maun alle. Sitä voi aina lisätä, mutta liikaa lipsahtanutta ei enää saa ruuasta pois

Ruoka-alan ammattilaiset ovat luonnehtineet, että lihafondi on kuin sokkeli talossa, kun se on kohdallaan, asiaa ei edes huomaa. Mutta jos se puuttuu, huomaa kyllä, että jotain on pahasti vialla. Parhaimmillaan lihafondi toimii siis taustalla oman osuutensa hoitaen, ja tuloksena on herkullinen ruoka. Lihafondi sopii kaikkiin liharuokiin. Kala-, kasvis- ja kanaruuille on omat fondinsa.

Monikäyttöinen fondi

Jos lisäät lihafondia riisin tai pastan keitinveteen, se maustaa myös lisäkkeen mukavasti. Niin padat, keitot kuin kastikkeetkin saavat fondin avulla syvyyttä ja täyteläisyyttä makuunsa. Sitä voi lisätä myös raakaan lihaan sen marinointivaiheessa sekä vaikkapa jauhelihaan ennen kuin se muotoillaan lihapulliksi tai murekkeeksi. Monikäyttöinen fondi onkin yksi ruuanlaiton kulmakivistä myös kotikeittiössä.