Miten onnistuu parsakaalin ja kukkakaalin keittäminen

  • 14 Feb, 2022

Parsakaalin ja kukkakaalin keittäminen onnistuu, kun on on tarkkana.

Se on helppoa, mutta silti toisinaan parsakaalin ja kukkakaalin keittäminen epäonnistuu. Keittämisen jälkeen ne ovat liian pehmeitä eikä niitä saa kattilasta pois kuin kauhalla. Mikä on mennyt täydellisesti pieleen? Näiden kahden keittäminen ei vaadi kovin pitkää keittoaikaa vaan molemmat kypsyvät suhteellisen nopeasti. Kypsentäminen tietenkin riippuu siitä, minkä kokoiset kukinnot niissä on. Mutta keskimääräinen kettoaika molemmilla on suunnilleen viisi minuuttia, kun vesi kiehuu. Mutta mitä muuta keittäessä on otettava huomioon?

Parsakaalin ja kukkakaalin keittäminen yksinkertaisesti

Parsakaalin keittäminen aloitetaan leikkaamalla kukinnot irti suhteellisen suurina paloina. Varretkin voi käyttää, jos ne näyttävät hyviltä ja tuoreilta. Varsiosa on hyvä kuoria ja leikata myös paloiksi. Kun ne on huuhdeltu, kuumennetaan vesi kattilassa kiehuvaksi. Parsakaalit laitetaan kattilaan kukinnot ylöspäin ja varret alaspäin. Kukinnot kypsyvät hyvin myös höyryssä. Kansi päälle ja keittoaika on noin viisi minuuttia. Se riippuu kukintojen koosta, mutta parsakaali saa jäädä keittämisen jälkeen hiukan napakaksi.

Kukkakaali keitetään hyvin samalla tavalla kuin parsakaalikin. Sen voi keittää joko niin, että kukinto on kokonainen tai sitten leikkelee sen pienemmiksi. Jos sen keittää kokonaisena, se on laitettavaa kuumaan veteen ensin kukinto ylöspäin. Viiden minuutin keiton jälkeen sen voi kääntää toisinpäin. Sitäkään ei ole tarkoitus keittää mössöksi. Jos kuitenkin keittäminen epäonnistuu, voi mössöstä syntyä kukkakaali-parsakaalikeitto suhteellisen helpolla eikä sekään ole huono idea.

Lisukkeena tai paistoksena

Sekä kukkakaalia että parsakaalia voi käyttää aterialla lisukkeena, mutta kummastakin voi myös tehdä paistoksen, johon voi yhdistää myös juustokuorrutteen. Lisäksi molemmat toimivat hyvin myös kesällä grillatessa ja niitä voi myös friteerata. Grillaaminen ja paahtaminen onkin monen suosikki eikä myöskään ole mikään huono idea tehdä niistä pihvejä. Molemmat kaalit ovat herkullisia ja hyvällä luovuudella niistä saa herkullisia muunnoksia. Ne ovat myös herkullinen lisäke piiraissa. Varsinkin poron lisänä piirakassa kukkakaali on ehdottomasti hyvä lisä.