Terveellinen inkivääriuute
- 03 Nov, 2022
Inkivääri on maustekasvi, joka tulee kenties ensimmäisenä mieleen jouluisten piparien yhtenä mausteena. Isoon taikinaan sitä on laitettu mukaan vain hyvin kohtuudella, ettei se maistuisi valmiissa piparissa liian vahvasti. Sen maku on kieltämättä vahva, mutta jos siihen tottuu, tulee lisättyä tätä mainiota maustetta huomattavasti enemmän myös piparitaikinaan. Mikä tästä mausteesta tekee mielenkiintoiseen ja pitääkö sitä nauttia mieluummin tuoreena vai onko inkivääriuute parempi vaihtoehto? Näihin kysymyksiin etsimme vastausta.
Inkiväärin perinteinen käyttö
Inkivääri on hyvin vanha ja lääkekasvina tunnettu Aasiassa. Se on kotoisin Kiinasta ja sitä onkin käytetty lääkekasvina jo reilun 4000 vuoden ajan, joten mistään kovin tuoreesta ilmiöstä ei todellakaan ole kysymys. Aikojen alussa sitä käytettiin ripuliin ja pahoinvointiin sekä sen todettiin auttavan ruuansulatusta. Nykyäänkin siitä on tehty tutkimusta ja sen tiedetään auttavan kivuissa sekä sillä on ehkäisevä vaikutus kasvaimiin.
Piparitaikinassa sitä on totuttu käyttämään jauheena, mutta sitä voi myös ostaa kaupasta tuoreena eli sen maajuurta voi nähdä monin paikoin myynnissä. Nämä kaksi eivät ole ainoita mahdollisuuksia vaan siitä on myynnissä myös uutetta, jota voi käyttää esimerkiksi teen tavoin. Ensimmäisillä kerroilla sen maku saattaa tuntua jopa liian vahvalta, mutta nopeasti siihen tottuu ja se on oikeastaan hyvä vaihtoehto lämpimäksi juomaksi.
Vaikka inkivääriuute on hyvä vaihtoehto, sen parhaimman hyödyn saa irti silloin, kun sitä käyttää tuoreena. Sen pinnalla on kuori, jonka voi raaputtaa pois teelusikalla, jolloin kaikki mahdolliset aromit jäävät talteen. Inkiväärishottia tehdessä on myös muistettava se, että liian kuuma vesi vie sen tehosta osan pois. Siksi inkivääriä ei pitäisi liottaa lainkaan kiehuvan kuumassa vedessä.
Miten inkivääriuute valmistetaan ja käytetään
Uuttaminen on varsin järkevä tapa valmistaa inkivääristä monikäyttöinen tuote. Siinä luontaiset aromit liotetaan ja silloin kasvista ei menetetä sen luonnollisia, aktiivisia osia. Uuttamisella saadaan tuotteelle myös pitkä säilyvyys, tosin tuoreenakin inkivääri säilyy yllättävän hyvin, jos sitä ei kuori kokonaan.
Kasvista käytetään sen maavarsi, jota usein kutsutaan juureksi, joka se ei kuitenkaan käytännössä ole. Se on ruohokasvi, joka kasvaa noin metrin tai vähän reilumman mittaiseksi. Jos maanpäällisen osan katkaisee, siitä tulee hyvin hento inkiväärin tuoksu, kun taas maavarsi on varsin vahva tuoksultaan.
Uuttoon voidaan käyttää alkoholia, joka on lääkelaatuista sekä viljatonta. Inkivääriuutetta käytetään ohjeen mukaan, mikä voi olla esimerkiksi 15 tippaa 3 kertaa päivässä ja se otetaan veden kanssa. Sen voi siis sekoittaa veteen ja se on myös turvallinen shotti silloin, kun Suomi kasinot siintää silmissä ja pelaaminen tuntuu hyvältä vaihtoehdolta.
Inkivääriuutteen valmistusprosessi
Inkivääriuutteen valmistusprosessi on hyvin luonnollinen ja kasvi saa kasvaa aikuiseksi ennen kuin sen juuret kaivetaan maasta. Silloin ne käyvät läpi tarkistuksen sekä ne kuivataan. Uutteen valmistamiseen käytetään vain kasviperäisiä ainesosia, jotka ovat 100 prosenttisen puhtaita. Tuotteeseen ei myöskään lisätä mitään synteettisiä tai muitakaan ylimääräisiä aineita.
Inkiväärin ja inkivääriuutteen käyttö
Vaikka tämä tuote on miellyttävä vaihtoehto teelle, sitä ei pitäisi kuitenkaan nauttia kohtuuttomia määriä ja lisäksi on lääke, jonka kanssa sen nauttiminen on jonkinlainen riski. Kuten monen muunkin asia kanssa, myös inkivääriuutteen tai tuoreen inkiväärin käyttämisessä on hyvä pitää kohtuus. Sanonta on, että “ei hyvää mahan täydeltä” ja se pitää omalla tavallaan paikkansa myös tämän hyvinkin terveelliseksi mainitun tuotteen kanssa paikkansa.
Kun käyttö on kohtuullista, siitä voi olla hyötyä. Näiden lääkekasvien käyttöä länsimaissa ei ole tutkittu ja siksi hyvin usein virallisesti sanotaankin, että niistä ei ole apua esimerkiksi pitämään flunssaa loitolla. Jokainen käyttäjä tietenkin itse tuntee parhaiten sen, mihin siitä on eniten apua ja tuoko se positiivisia vaikutuksia terveyteen.