Uudet herkkuruoat joulupöytään
- 25 Nov, 2025

Joulu on perinteiden aikaa, mutta se on myös loistava tilaisuus kokeilla uusia makuja ja ruokia. Suomalaisella joulupöydällä on pitkät perinteet, mutta viime vuosina yhä useammat ovat alkaneet yhdistää perinteisiä jouluruokia uusiin herkkuihin. Näin joulupöydästä on tullut monipuolisempi ja kiinnostavampi. Miltä kuulostaisi vaikka herkullinen focaccia resepti, joka saa veden herahtamaan kielelle? Toki moderniin joulupöytään kuuluu paljon muutakin, joten tutustutaanpa siihen, mitkä uudet herkkuruoat joulupöytään päätyvät tänä vuonna.
Joulunajan tuoreet maut
Yhä useammat etsivät joulun aikaan raikkaita uudenlaisia makuja ja ruokia, jotka mukailevat kauden yrttejä ja vihanneksia. Esimerkiksi yrttikastikkeet ja tuoreet salaatit ovat tulleet osaksi joulupöytää, vaikka perinteiset ruoat kuten rosollit ja laatikot ovat edelleen vallitsevia. Tämä suuntaus on innoittanut monia kokeilemaan erikoisempia ja vähemmän perinteisiä jouluruokia.
Jotkut korvaavat perinteiset rosollit, italiansalaatit ja punajuurisalaatit salaattipöydällä, johon kuuluu tuoreita salaatteja. Perunasalaattikin saa nykyään monenlaista puhtia eri ainesosista. Perinteistä perunasalaattia voi nimittäin tuunata siten, että se maistuu myös nuoremmalle väelle.
Uudet herkkuruoat joulupöytään tarjoavat makumatkan maailmalle
Joulu on myös hyvä tilaisuus kokeilla erilaisia kansainvälisiä makuja. Esimerkiksi Yhdysvalloista ja Italiasta ovat tulleet erilaiset tarjottavat, kuten jouluiset bruschetat ja antipastot sekä kalkkuna, jotka tuovat väriä ja makua joulupöytään. Hyvin maustetut ja koristeelliset tarjoilut voivat yllättää vieraasi ja tehdä joulupöydästä entistäkin jännittävämmän. Inspiraatiota voikin hakea lueskelemalla eri maiden joulupöydistä. Joka joulu voi kokeilla tuoda jotakin uutta joulupöytään.
Perinteisten jouluruokien, kuten kinkun ja graavilohen, lisäksi erilaiset lisäkkeet ovat nousemassa suosituksi osaksi joulupöytää. Eri viljatuotteet, kuten kvinoa, voidaan maustaa jouluisilla mausteilla, ja tarjoilla vaikkapa pähkinöiden ja kuivattujen hedelmien kanssa. Näin joulupöytään saadaan tuoreita makuja ja myös jotakin perinteisestä poikkeavaa.
Focaccia on joulupöydän herkku
Focaccia on italialainen leipä, joka on saanut jalansijaa myös suomalaisessa keittiössä. Sen pehmeä, ilmava koostumus sekä monipuolinen mausteisuus tekevät siitä erinomaisen lisän joulupöytään. Focaccia voi olla sekä suolainen että makea, ja sen päälle voi lisätä eri makuja, kuten esimerkiksi yrttejä, oliiveja, tomaatteja tai jopa jouluisia mausteita.
Focacciaa voi hyödyntää perinteisten leipien tilalla. Saaristolaisleipä ja karjalanpiirakat varmasti pitävät pintansa, mutta miksi mausteinen italialainen leipä ei voisi olla myös joulupöydässä. Perinteisten vaihtoehtojen rinnalle voi siis tuoda jotain uutta.
Erityiset joululeivonnaiset
Jouluun kuuluvat myös makeat herkut ja joulu onkin loistava tilaisuus kokeilla uusia reseptejä tai erikoisia leivonnaisia. Esimerkiksi erilaiset joulupitkot, suklaafondantit tai jouluiset tortut voivat olla mukava lisä perinteisten joulukeksien rinnalla. Pipareitakin on nykyään monenlaisia, kuten vaaleat piparit. Lisäksi omaa piparitaikinaa voi maustaa kuten haluaa. Pipareita voi koristeilla monenlaisilla karkeilla. Esimerkiksi pienet palat minttukarkkitankoja toimivat loistavasti tuomassa lisämakua.
Joulunajan juomat
Musiikkia ja herkkuja unohtamatta, joulu ei ole täydellinen ilman erityisiä juomia. Lämmin glögi, itsetehty munatoti tai erilaiset smoothiet tuovat raikkautta joulupöytään. Eri makuja yhdistämällä voi luoda omia jouluisia juomareseptejä, jotka tuovat vaihtelua ja mielenkiintoa tarjoiluihin. Toki varsinkin glögi on kuulunut suomalaiseen joulupöytään jo pitkään. Nykyisin glögejä on joka lähtöön ja niitä on aina alkoholiversioista alkoholittomiin glögeihin.
Jotkut ostavat valmiit juomat joulupöytään ja toiset taas haluavat tehdä mahdollisimman paljon itse. Hyvä vaihtoehto ruokajuomaksi ovat itse tehdyt mehut, kuten marjamehu. Karpalo toimii erinomaisesti jouluna ja voihan sitä hyödyntää myös tekemällä esimerkiksi karpalokastikkeen kanalle tai kalkkunalle. Karpalomehu on jouluinen ja tuo samalla hieman kirpeyttä ateriaan. Kaiken lisäksi se on myös erittäin terveellinen valinta ja sopii kaikille lapsista aikuisiin.