Leipominen

Rentouttavaa puuhastelua

Leipominen

Leipominen on juuri niin vaikeaa tai helppoa, kuin miten siihen asennoituu. Ei ole mikään pakko lähteä liikkeelle siitä vaikeimmasta ohjeesta vaan helposta ja sekin on yhtä herkullista. Kun taito kasvaa, voi valita vaikeampiakin ohjeita. Mutta helppoa on kuitenkin se, että leipomistarvikkeet netistä voi valita rauhassa ja kiireettömästi. Se on muutaman klikkauksen päässä ja pian ne ovat kotiovella ja itse uurastus voi alkaa. Sen jälkeen voit tehdä leipää, pullaa, kakkua, piirakoita tai torttua.

Yksinkertainen leipominen

Kun on tilannut leipomistarvikkeet netistä ja odottaa niitä kotiovelle, on hyvä kerrata vähän pikkuniksejä, mitä aineksista pitää yksinkertaisesti tietää. Leipominen ei sinällään ole mitään rakettitiedettä ja näillä pienillä muistisäännöillä selviää alkuun. Ainekset sekoitetaan tavalla tai toisella yhteen. Jos taikina on kiinteämpää, se on todella käypäistä pullaan tai leipään ja kakkutaikina puolestaan voi olla hiukan vetelämpää. Murotaikina piiraisiin ja paistoksiin on syytä olla kiinteää, mutta ei kovaa. Se pitää saada helposti vuokaan. Hiivataikinan on puolestaan annettava nousta ennen leivontaa sekä uudelleen ennen paistamista.

Kun leivonnasta puhutaan, niin Ohmyshop on keskittynyt leivontatuotteisiin. Me haluamme, että saat tuotteistasi herkullisia sekä onnistut aineksilla hyvin. Tutustumalla niihin rauhassa, voit miettiä ohjeen kera, mitä tarvitset. Jos joskus unohdat ostaa korppujauhoja, niin ei hätää. Vuoan voi jauhottaa esimerkiksi vehnäleseillä, murretuilla riisimuroilla tai miksei myös mannaryyneillä. Ne toimivat aivan samalla tavalla kuin korppujauhotkin. Irtopohjaiseen vuokaan ei välttämättä edes tarvitse korppujauhoja, vaan voit vuorata vuoan leivinpaperilla. Jos sinun on tehtävä tarjottavaa gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle, tämä onkin tärkeä asia. Tarjollahan on gluteenittomia korppujauheita, mutta ihan pahimmassa hädässä pystyy vuoan leivittämään jopa hienolla sokerilla. Usko tai älä, mutta se toimii vuoan reunassa sulamatta. Kookoshiutaleetkin sopivat tähän tarkoitukseen. Kaakaojauhettakin voi kokeilla ja se yleensä toimii siinä, missä muutkin vaihtoehdot.

Mitä parhaat leivontaohjeet pitävät sisällään?

Parhaat leivontaohjeet kertovat tarkasti tarvittavien ainesosien määrän. Myös, missä järjestyksessä ja miten ainekset sekoitetaan sekä millaisessa lämmössä tuote paistetaan ja kuinka kauan. Ilman näitä tietoja kokematon leipuri ei oikein pääse hyvään lopputulokseen. Olemme myös nähneet ohjeita, joissa on välivaiheita oikaistu ja leipominen tulee hiukan hankalaksi. Otetaanpa esimerkki. Tämä ei ole leipomista vaan chiapudding eli chia-vanukas. Chia on todella terveellinen tuote, mutta sitä ei pidä nauttia koskaan kuivana. Sillä on taipumus turvota kohdatessaan kosteutta. Suhde siemenille ja nesteelle onkin 1:10. Liottaminen kestää minimissään 10 minuuttia, mutta 60 minuuttia on paljon parempi.

Chian kaltaisten tuotteiden kanssa pitää olla huolellinen, mutta parhaat leivontaohjeet ovat tarkkoja. Niillä kokematonkin leipuri onnistuu varmasti. Meiltä on myös kyselty siirappien eroista. Vaahterasiirappi hinta ei ole niin päätähuimaavaa, etteikö sitä voi käyttää esimerkiksi ohukaisten, jäätelön tai marjaherkkujen kastikkeeksi. Onnistuu sillä myös kakkukin ja paistoksiin sitä voimme suositella täydestä sydämestä. Se on mielenkiintoinen tuote, jota imetään vaahterasta ja keittoprosessin aikana siitä hitaasti muodostuu makea siirappi. Tavallinen siirappi puolestaan valmistetaan sokeriliuoksista ja niitä syntyy kidesokerin valmistusprosessin aikana. Tavallinen siirappi on paljon tummempaa kuin vaahterasta tehty siirappituote. Siirappi onkin yksi tärkeä tuote leipomisia ajatellen.

Leipominen

Aivoja hellivä leipominen

Leipominen ei todellakaan ole mitään tiukkapipoista puuhastelua, vaan siitä voi ottaa ilon täydellisesti irti. Ja mikä mukavinta, se on usein koukuttavaa. Pullia tai sämpylöitä pyöritellessään ei tarvitse ajatella mitään, vaan voi jopa yrittää rentoutua parhaansa mukaan. On tutkittu, että leipoessa aivojen käyttö tasapainottuu ja sykkeet laskevat taikinan seurassa. Silloin ei tule edes miettineeksi, mikä on vaahterasiirappi hinta tai mihin on seuraavaksi kiirehdittävä. Kun ei tarvitse ajatella monimutkaisia asioita, on helppoa päästää myös aivot palautumaan. Ja entäpä se hetki, kun paistuvan tuotteen ensimmäiset tuoksut täyttävät keittiön? Saat hetkessä hyvä mielen ja onnistuneesta lopputuloksesta heräävät myös mielihyvähormonit. Jokaisen pitäisikin myöntää itselleen, että on toisinaan tällaisen ihanan maukkaan lataushetken tarpeessa. Siitä nauttii yhtä lailla pää ja vatsa.