Mausteet

Mausteet tekevät ruualle ihmeitä

Mausteet tarjoavat jokaiselle kotikokille mahtavan tilaisuuden päästää luovuutensa valloilleen. Tuttu ruoka muuttuu aivan uudeksi, kun sen maustaa eri tavalla ja mausteisiin tutustuminen inspiroi kokeilemaan myös täysin uusia ruokalajeja. Kun ostat mausteet netistä, voit tutustua laajaan valikoimaan kaikessa rauhassa ennen lopullista päätöstä. Ehkäpä innostut vanhojen suosikkien lisäksi kokeilemaan jotakin aivan uutta ja yllätyt iloisesti! Maustamisen tarkoitus ei ole peittää ruoan makua mausteiden maulla, vaan tuoda ruoan parhaat puolet ja herkullisimmat aromit esiin. Ainoa sääntö maustamisessa kuuluu: kaiken kokeileminen on sallittua, ja oma maku ratkaisee.

Maustaminen kuuluu olennaisena osana myös leipomiseen. Uusilla mausteilla tuunaat leivät ja pullat. Kokeile leipiin esimerkiksi kuminaa, anista tai fenkolia ja pulliin kanelin kaveriksi neilikkaa ja pomeranssia.

Mausteet antavat makua, tuoksua ja väriä

Mausteet hemmottelevat kaikkia aisteja ja antavat ruualle maun lisäksi myös tuoksua ja väriä. Eksotiikkaakin on halukkaille luvassa. Löydät nimittäin aasialaiset mausteet netistä. Meirami puolestaan on vahvamakuisena vahvojen ruokien, kuten riistan ja maksan, mauste.

Ennen on ajateltu, että tietyt maut kuuluvat yhteen tiettyjen ruokalajien kanssa. Nykyään asenne on onneksi muuttunut, eikä esimerkiksi lihan tai kalanmaustamisessa tarvitse noudattaa sääntöjä. Mitä rohkeampi mausteiden kokeilemisessa on, sitä hauskempaa ruuanlaitto on. Esimerkiksi perinteisesti kalaruokiin yhdistetyt tilli ja korianteri sopivat mainiosti siivittämään esiin myös lihan makua.

Osta kätevästi mausteet netistä

Kun ostat ruokaa netistä hanki samalla myös mausteet netistä. Kerralla kannattaa hankkia useampaakin laatua, sillä oikein säilytettyinä ne ovat käyttökelpoisia pitkään. Mausteiden makua, tuoksua ja väriä heikentävät erityisesti valo, kosteus, ilma ja lämpö. Niinpä ne kannattaa säilyttää tiiviisti suljetuissa purkeissa kuivassa ja viileässä paikassa, joka on myös suojassa auringonvalolta. Lieden läheisyydessä säilytettävät mausteet vanhenevat nopeasti ja menettävät tehonsa ennen aikojaan.

Ruokaa maustaessa kannattaa muistaa, että kokonaiset mausteet, kuten pippurit ja laakerinlehdet, kannattaa lisätä ruokaan mahdollisimman varhain, jotta ne ehtivät luovuttaa siihen kylliksi makua. Sen sijaan jauhettuja mausteita voi lisätä myöhemmässä vaiheessa joko lihan tai kalan pintaan tai kastikkeeseen tai muuhun nesteeseen sekoitettuna. Jotkut raaka-aineet, kuten kasvisproteiini, vaativat enemmän maustamista. Toiset, kuten simpukka tai karitsa, taas kaipaavat vain ripauksen maustetta, jotta niiden oma ja hienostunut maku säilyy ja korostuu.