Vohvelit

Suolaisena tai makeana
Vohvelit

Tiesitkö, että vohvelit ovat peräisin keskiajalta? Ensimmäinen vohvelirautakin on patentoitu jo vuonna 1869, joten ei mistään uudesta asiasta ei ole kysymys. Varmasti vohveliraudat ovat kehittyneet ja paras vohveliresepti on tietenkin makuasia, josta ei voi kiistellä. Taikinan tavallisimmat ainesosat ovat maito, munat, sokeri ja jauhot. Me ainakin lisäämme siihen mieluusti myös hiukan voita tai miksei öljyä. Erilaisia makunautintoja saa lisäämällä vanilliinisokeria tai kardemummaa tai mikä ikinä onkaan sinun suosikkisi.

Pienen herkuttelun vohvelit

Pieneen herkutteluun vohvelit ovat varsin oivallinen valinta. Jos haluaa saada hyvin paksuja ja rapeita vohveleita, taikinasta on tehtävä mahdollisimman paksu ja antaa se turvota ainakin tunnin ennen kuin sen kypsentää. Tosin paras vohveliresepti riippuu tietenkin omista makunystyröistä ja meidän mielestämme lisäkkeet tekevät vohvelista sen oikean. Lisäkkeenä voi käyttää ihan perinteisesti hilloa ja kermavaahtoa, mutta jäätelö on myös aivan loisto valinta. Sen avulla saakin mitä erilaisempia makuvivahteita. Vaahterasiirappi on sekin erinomainen valinta. Sitä käytetään reilusti Alankomaissa, joka on tunnettu erilaisista vohveleistaan.

Ohmyshop -sivusto tarjoaa hyvät aineet vohveleiden tekemiseen. Monet meistä tekevät nämä herkut kerta toisensa jälkeen samalla reseptillä, mutta tähän pätee sama kuin kakkuihin, että mahdollisuuksia löytyy paljon. Maidon sekaan voi laittaa kivennäisvettä tai korvata tämä sekoitus kookosmaidolla. Mikäli oikein haluaa herkutella, voi käyttää taikinassa kermaa. Mikään ei estä tietenkään tekemästä myös vohvelista pikkusuolaista eli se muuttuu ihan oman halun ja maun mukaisesti. Jos oikein haluaa kikkailla ja tehdä herkkuja, niistä saa myös tötteröitä tai tacojen tapaisia herkkuja. Tällöin sisään voi laitaa vaikkapa tandoorikanaa, texmex -täytettä tai jopa lohta. Kerrosvoileipänä vohveli toimii myös. Väliin voi laittaa kinkkuraejuustoa tai tehdä jokin kasvisvaihtoehto yrteillä höystettynä. Miltä kuulostaa vohvelikakku?

Hyvä vohvelirauta on keittiön keskipiste

Hyvä vohvelirauta on keittiön keskipiste kuten moni muukin kodinkone. Monien mielestä belgialainen on ehdottomasti paras rauta, koska se tekee paksuja ja ihania vohveleita käden käänteessä. Onnistumisen kannalta on tärkeintä se, että annat raudan lämmetä kunnolla ennen kuin hiukan rasvaat paistolevyjä. Tosin uusimmat paistolevyt ovat niin laadukkaita, että niihin ei pitäisi taikinan tarttua lainkaan. Kun ostat leivontavälineet netistä ja teet taikinan kotona, saat rapsakat vohvelit hetkessä. Rapsakka ja kauniin ruskea vohveli on niin puoleensa vetävä ja hyvän tuoksuinen, että niitä ei kerta kaikkiaan voi vastustaa.

Hyvä vohvelirauta pitää sisällään melkoisen määrän ominaisuuksia. Aikaisemmin jo mainittiin, että belgialainen rauta taikoo paksut ja rapeat herkut. Jotkut raudat tekevät ohuita, joten saat taiottua ohuemmatkin vohvelit vohveliraudalla kätevästi. Myös muodossa tai koossa on paljon eroja. Joissakin raudoissa on mahdollista tehdä vain yksi iso kerrallaan kuin joissakin toisessa saa useammankin. Tärkeintä on kuitenkin valita sellainen rauta, joka on helppo pitää puhtaana. Jos paistopintaan kertyy likaa, jota ei saa pois, on rauta nopeasti piloilla eikä enää paista niin hyvin. Teflonpintainen rauta on yksi parhaimmista. Monesta raudasta eivät paistolevyt irtoa, joten puhdistaminen on hiukan hankalaa.

Vohvelit

Vohvelit ovat herkkujen aatelia

Tottahan on, että vohvelit ovat herkkujen aatelia ja niitä voi tarjota monenlaisissa juhlissa. Vohvelit vohveliraudalla tehtynä ovat nopeita ja niitä saa pienessä hetkessä tehtyä paljon. Juhliin voi tehdä sekä suolaista että makeaa ja täytteitä on varmasti jokaisen makuun. Taikinan voi tehdä myös niin, että se sopii diabeetikolle tai yhtä lailla gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle, puhumattakaan laktoosittomasta vaihtoehdosta. Täytteistä saa toinen toistaan herkullisempia tai suolaisia ja miksei myös kasvispohjaisia niitä haluaville. Mahdollisuudet eivät todellakaan lopu kesken. Niitä on jopa niin paljon, että joudut järjestämään useammat vohvelijuhlat, että saat kaikki haluamasi maut käytettyä. Raudan hankkiminen kotiin ei ole iso investointi. Se riippuu, mitä ominaisuuksia siltä haluat. Uusimmat raudat ovat jo irrotettavilla paistolevyllä, joten se helpottaa niiden puhdistamista huomattavasti.